De digitale werkplek: het nieuwe werken?

Blog

door

Vincent Vanderbeck

HR
Digital workplace

In een ver verleden bestond een kantoor vooral uit afzonderlijke bureaus en heel veel meeting rooms. Problemen werden opgelost door talloze meeting. Maar dat is verleden tijd. Vandaag werken we digitaal en ligt de focus op coworking in plaats van die eindeloze meetings.
Maar hoe verloopt dat allemaal, zo’n digitale werkplek, en wat is de rol van intranet?

Zoeken is cruciaal!

Het intranet als draaischijf voor het virtueel kantoor bleek een utopie. In de plaats van hun dag te starten met het intranet, gaan mensen nu vooral gebruik maken van zoekmachines om alle informatie binnen hun onderneming te vinden.
HP Autonomy, Elastic Search en Mindbreeze zijn enkele tools die verschillende informatiebronnen bevatten om zo een beeld te geven van de interne en externe kennis binnen je onderneming.. Efficiënt? Ja, het is een handige manier om al de informatie binnen je onderneming te verzamelen. Maar de werknemer moet nog steeds zelf een keyword ingeven. Is dit voldoende voor de millennial? Wil die niet met 1 klik toegang hebben tot alles?

Is het einde nabij voor enterprise social networks?

Na de opkomst van sociale media platformen dacht iedereen dat ze de vervanging zouden zijn van het intranet. Dat is waar de ESN zoals Jive en Yammer hun intrede hebben gemaakt tot de digitale arena. Maar ook daar bleef het grote succes uit. Facebook was bijvoorbeeld niet werk gerelateerd. Ze waren ook heel duur en er ontbrak een goed beleid.
De grootste fout lag vooral bij het feit dat deze platformen zomaar geïmplementeerd werden zonder enige vorm van change management of culturele verandering.
Nu, 10 jaar later, is Workplace for Facebook een feit. De business variant van Facebook biedt een samenwerkingsplatform waarmee interne communicatie vlotter moet verlopen.

Communicatie is key!

E-mail is dood en Slack verovert de wereld. Velen zijn ervan overtuigd dat Slack alle klassieke vormen van communicatie op termijn zal vervangen. Dat gebeurt niet van vandaag op morgen. Maar de manier waarop Slack de markt is binnengedrongen kan je wel indrukwekkend noemen. Slack heeft werknemers in een mum van tijd overtuigd om de tool te gaan gebruiken als hun voornaamste communicatiemiddel.
Een mooi voorbeeld hiervan is The London Times. Daar wordt Slack gebruikt als publishing efficiency tool. Eerst werd Slack vooral gebruikt om te communiceren binnen de onderneming. Na een ontdekkingsreis door Slack, waar de mogelijkheden om documenten te delen en de integratie met andere applicaties duidelijk werden, waren de werknemers compleet overtuigd. Slack werd hun enige bron voor informatie en samenwerking binnen de onderneming.
Volgens de London times, heeft Slack ervoor gezorgd dat er voor de helft minder meetings waren en dat de transparantie met 40% verhoogd is.

De opkomst van de bots

Er wordt gezegd dat bots de nieuwe applicaties zijn. Slack heeft zijn slackbot geïntroduceerd binnen het nieuwe werken. Is dit de nieuwste trend voor de online werkplek? Of is het enkel een hype? Maar Slack was niet de eerste. Ken je de pratende paperclip nog van Windows? Blijkt dat hij meer mensen op de zenuwen heeft gewerkt dan echt hulp heeft geboden.
Toch blijken Bots en het gebruik van AI de toekomst voor de digitale werkplek. Kijk naar G-suite, de online cloud oplossing die steeds meer gebruik maakt van machine learning.
Meer lezen over de plaats van chatbots binnen de onderneming? Lees dan zeker onze blogpost daarover.

Conclusie

De digitale werkplek verandert continue. Ondernemingen lijken klaar te zijn om de stap te zetten naar digitalisering. De tools daarvoor bestaan al een tijdje, maar het belangrijkste is de manier waarop mensen samenwerken de dag van vandaag.

Written by

Vincent Vanderbeck is een ondernemer met een zwakke plek voor nieuwe technologieën. Als oprichter & managing partner van Comma Group staat hij jonge ondernemers bij in het opzetten van hun eigen bedrijf met een focus op digital innovatie. Als Technofiel begeleidt hij ook bedrijven bij hun ontdekking in nieuwe technologieën zoals AI, Blockchain, IoT en nog veel meer. 

Blijf lezen, deze artikels zijn ook interessant