Digital nomad jobs in België: vrijheid in je job

Blog

door

Lieve Scheirlinckx

HR
Digital nomad - Wim Sagaert Lissabon

Kunnen doen wat je graag doet, op een constant veranderende en inspirerende plaats is een droom voor velen onder ons. Er zijn maar een aantal enkelingen die de koe bij de hoorns vatten en werken en reizen combineren. Digital nomad jobs zijn niet zo talrijk in België, maar werken in het buitenland is voor velen niet zo ongewoon. Wim Sagaert, onze grafisch designer, besliste onlangs om de sprong te wagen en verhuisde tijdelijk naar Lissabon. De Bazookas pop-up werd een echte levenservaring:

Het leven als digital nomad heeft ongetwijfeld zijn effect op je leven, je job en je netwerk. Hoe ziet een typische dag er voor jou uit?

Ik kan niet echt zeggen dat er een typische dag is hier op kantoor in Lissabon. In het buitenland werken maakt elke dag nog interessanter dan de vorige. Ik verblijf in een appartement in Baixa, een soort postkaartachtige plaats naast Alfama (het oudste district van Lissabon) waar je echt uren kan rondwandelen.
‘S Morgens is het heer veel minder stresserend en de stad nodigt uit om je smartphone weg te steken terwijl je naar het werk gaat en van de omgeving te genieten.
Alcantara, waar ik werk, is een vrij onbekend gebied voor toeristen maar het wordt steeds populairder. Village Underground en LX factory zijn een mooi voorbeeld.

Mijn work-life balance is nu ook helemaal anders. Ik denk dat dat ook door het weer komt én omdat werken in Lissabon bijna niet als werken aanvoelt. Het voordeel is ook dat er bijna geen tijdsverschil is met België dus ik kan ook nog goed samenwerken met mijn team in Gent.

Het klinkt meer als een levensstijl dan een project. Met wat voor mensen werk je samen?

Ik heb vooral veel creatieve mensen in de buurt die open-minded zijn. Veel van mijn co-workers zijn ook digital nomads en de diversiteit aan mensen die hier aan hun projecten komen werken is echt enorm.

De kerels van Buraka Som Sistema streamen elke woensdag een Facebook live set vanop hun werklocatie bijvoorbeeld. En er is meer. We werken ook allemaal samen op één plaats, terwijl iedereen van overal ter wereld lijkt te komen. Zonder grenzen en met dezelfde honger naar nieuwe ontdekkingen elke dag. Fotografen, producers, designers: alle creatieve mensen komen en gaan hier, maar de motivatie die je hiervan krijgt, is wel helemaal anders dan in België.

Wat zou je aanraden aan mensen die werken en reizen willen combineren?

Technologie geeft ons vandaag de dag de kans om van gelijk waar te werken. Make your own future is nu meer dan ooit van toepassing, dus check zeker nomadlist, kies je bestemming en boek gewoon je vlucht. In het buitenland werken verbreedt echt je horizon en motiveert je ook als werknemer. De kans die ik heb gekregen, apprecieer ik enorm, meer dan andere voordelen bij een contract ooit zouden kunnen bieden.

Ik ben me trouwens aan het voorbereiden om komende maand naar Bangkok te verhuizen. Het is mijn nummer 1 in Azië en een interessante locatie voor een digital nomad zoals mezelf. Ik raad zeker aan om te starten met de keuze van je locatie en van daaruit verder te denken. Het voordeel van digital nomads is dat ze niet aan een locatie gebonden zijn, of een vast bureau, waardoor je gewoon al veel meer variatie hebt in je job.

Een digital nomad doet meer dan de combo tussen reizen en werken. Het gaat om het bouwen aan je eigen toekomst, waar je job actief deel van uitmaakt. Technologie geef je de kans om nieuwe dingen te ontdekken en geeft nomads de diversiteit die ze nodig hebben om gemotiveerd en creatief te blijven. Dus waarom zouden we er geen gebruik van maken?

Blijf lezen, deze artikels zijn ook interessant