Disruptieve innovatie: moving forward

Blog

door

Vincent Vanderbeck

Innovatie
Innovatie

Het technologielandschap verandert sneller dan ooit. Naast nieuwe technologieën zoals Blockchain, AI en dergelijke zijn er nieuwe technologische toepassingen in de martech en andere werkvelden aan het evolueren. Dit gebeurt zo snel dat ondernemingen het gevoel krijgen dat ze niet meer kunnen volgen.

De digitale transformatie schakelt een versnelling hoger

De invloed van deze constante veranderingen en de invloed van het technologielandschap hebben een grote impact gehad op de business wereld. De eerste stappen in de digitalisering konden niet voorspellen wat er nog op komst was. In het begin hielp technologie met de zaken en met het vereenvoudigen van processen. Maar vandaag gaan we hier veel verder in.

Disruptief. Weer een buzzwoordje dat we vrij vaak zien passeren hebben de voorbije jaren. En dat is waar ondernemingen vandaag de dag bang voor zijn. Maar waarom zou innovatie angstaanjagend moeten zijn? Waarom kunnen we het niet gewoon omarmen?

Het probleem is angst om te falen. Om zwaar te falen.

Een andere aanpak is het antwoord op deze angst om te falen. In plaats van een volledig project op te zetten, een gigantisch plan en spectaculaire lancering uit te werken en dan immens te mislukken, waarom niet iets kleiner proberen?

Het idee van innovatie sprints kan de implementatie van nieuwe technologieën in ondernemingen vereenvoudigen. Het gaat er immers om nieuwe technologieën weg te halen van de theorie en ze echt in de praktijk om te zetten.

Ideation als een katalysator in het bedrijfsleven.

De overgang van theorie naar praktijk is waar we vast komen te zitten vandaag. Evangelisten preken graag en verzinnen ideeën. En tech guys werken graag aan hun project, van het gezichtspunt van de tech. Beide moeten samenkomen om iets in gang te krijgen. Normaal gebeurt dat uiteindelijk wel, maar we zouden daar sneller en gemakkelijker kunnen geraken.

Hoe? Met ideation.

Agile innovatie: innovatie sprints zijn het antwoord

Google heeft een paar jaar geleden zijn design sprints gelanceerd en wederom is hun manier van werken gewoon hoe het gedaan wordt. Innovatie sprints maken het mogelijk voor kleine teams om proof-of-concepts te creëren of kleine projecten te realiseren.

De filosofie: faal snel. Maar leer eruit.

Nieuwe technologieën implementeren is niet gemakkelijk. Het gebrek aan familiariteit met technologie en de specificiteit van de zaak plus de hoge kost kunnen bedrijven afschrikken. Sommige ondernemingen hebben het gevoel dat ze hier niet klaar voor zijn. Maar het feit is dat investeren in het begin en kleine projecten opzetten uiteindelijk tot meer kost-efficiënte oplossingen leidt.

Interesse om meer te horen over ideation? Contacteer ons.

Written by

Vincent Vanderbeck is een ondernemer met een zwakke plek voor nieuwe technologieën. Als oprichter & managing partner van Comma Group staat hij jonge ondernemers bij in het opzetten van hun eigen bedrijf met een focus op digital innovatie. Als Technofiel begeleidt hij ook bedrijven bij hun ontdekking in nieuwe technologieën zoals AI, Blockchain, IoT en nog veel meer. 

Blijf lezen, deze artikels zijn ook interessant