Financier de groei van je bedrijf met crowdlending

Blog

door

Vincent Vanderbeck

Innovatie
ondernemerschap crowdlending

In de traditionele financiële wereld gaan bedrijven die geld willen lenen naar de bank. Sinds de laatste financiële crisis zijn banken echter niet meer zo geneigd om de groei van bedrijven te financieren en moet er dus elders naar een lening gezocht worden. De laatste jaren gebeurt dit steeds meer via crowdlending, een tot nog toe minder bekende vorm van crowdfunding.

Wat is crowdlending?

Crowdlending is het principe waarbij een groep particulieren aan hoge rentevoeten geld leent aan een bedrijf. In vergelijking met crowdfunding richt crowdlending zich meer tot KMO’s dan startende bedrijven. KMO’s en groeibedrijven - met een minimale historiek van twee jaar - zijn immers al in staat leningen terug te betalen aangezien ze een omzet kunnen voorleggen, cashflow genereren en een uitgebouwd klantenbestand hebben.

Een gemiddelde particuliere investeerder in België verdient zo een nettorente van 5% per jaar aan crowdlending. Maar deze leningen zijn niet zonder risico’s. Als het bedrijf immers zijn schulden niet kan betalen, ben je jouw geld onherroepelijk kwijt. Meestal is crowdlending echter een aanvulling op het eigen vermogen van een bedrijf en komen deze extreme gevallen bitter weinig voor.

Daarenboven worden meer dan 99% van de geleende bedragen en rentes correct terugbetaald en worden de bedrijven die investeringen ophalen steevast gecontroleerd op hun financiën en de kwaliteit van het management. Wanneer het bedrijf beter scoort op deze criteria, wordt het risico lager en moet het bedrijf minder rente betalen aan de crowdlenders.

De voordelen van crowdlending

Crowdlending is niet enkel een snelle manier om kleine bedrijven een duwtje in de rug te geven. Het is ook een goede manier om je marketing te versterken. Dankzij crowdlending bereikt een KMO namelijk een breder publiek dat bestaat uit alle leden van het crowdlendingplatform.

Deze pool van duizenden investeerders is niet enkel belangrijk voor je merkbekendheid. Er zullen namelijk vast en zeker enkele tientallen particulieren uit voortkomen die ook actief ambassadeur van je bedrijf willen worden. Daarnaast kan je ook economische voordeel halen uit de deskundigheid en het netwerk van deze investeerders.

Ten slotte is crowdlending niet enkel voordelig voor de KMO, maar ook de investeerder kan er baat uit halen. Hij of zij kan beloftevolle bedrijven uitkiezen en tot 5.000 euro investeren per dossier. De gemiddelde interest ligt tussen 6 en 9%, naargelang het risicoprofiel van de onderneming. Op deze manier kunnen particulieren hun investeringen diversifiëren, de risico’s spreiden en lokaal investeren in concrete projecten.

Voor wie is crowdlending?

In tegenstelling tot een klassieke belegging is crowdlending ook voor een heel breed publiek bedoeld. Beleggen kan immers al vanaf 500 euro, en zelfs vanaf 100 euro bij een eerste belegging. Een gemiddelde particulier belegt 2.400 euro in een bedrijf.

Online zijn diverse crowdlending-platformen ontstaan. Dit zijn sites waarop ondernemers hun financieringsaanvraag kunnen onderbouwen. Zo kunnen ze uitleggen waarom ze geld nodig hebben, maar ook waarom ze zeker zijn dat ze je geld terugbetalen. In België kan je voor je crowdlending terecht bij bureaus zoals Look & Fin en Bolero Crowdfunding (lid KBC Groep).

Crowdlending in België

In België begint crowdlending stilaan door te breken, ook al is er nog veel ruimte om te groeien. Het bedrag dat particulieren in België aan bedrijven hebben geleend, is in 2017 wel verdubbeld van vijf miljoen naar ruim tien miljoen euro, maar dat bedrag ligt bijvoorbeeld nog ver onder de 100 miljoen die in Nederland al geleend wordt door particulieren.

Wil je meer weten over crowdlending en andere vormen van financial technology (fintech)? Neem dan contact op met Comma Group.

Written by

Vincent Vanderbeck is een ondernemer met een zwakke plek voor nieuwe technologieën. Als oprichter & managing partner van Comma Group staat hij jonge ondernemers bij in het opzetten van hun eigen bedrijf met een focus op digital innovatie. Als Technofiel begeleidt hij ook bedrijven bij hun ontdekking in nieuwe technologieën zoals AI, Blockchain, IoT en nog veel meer. 

Blijf lezen, deze artikels zijn ook interessant