Het belang van API's in het bedrijfsleven

Blog

door

Vincent Vanderbeck

Innovatie
API

Met de overname van Apigee benadrukt Google nogmaals dat API's cruciaal zijn voor het uitvoeren van een digitale onderneming. Dus, wat heeft een Application Programming Interface (API) te maken met het dagelijkse bedrijfsleven? Nou, veel.

Wat is een API?

Een API is de poort naar back-end systemen. Salesforce ontsluit bijvoorbeeld alle functionaliteiten van het platform via API's. Deze API's kunnen worden gebruikt door andere systemen (in dit geval apps) om de functionaliteiten van Salesforce te verbeteren. Salesforce heeft een hele Appstore waar derden apps kunnen opnemen die functionaliteiten van Salesforce bevatten, verbeterd met specifieke functies van de app. In plaats van deze allemaal in een systeem te zetten zoals Salesforce wordt een ecosysteem van andere partijen gecreëerd die de basisfunctionaliteiten van Salesforce.com gebruikt. Hetzelfde geldt voor Google Maps dat door veel apps wordt gebruikt als basis om locatie gebaseerde diensten te creëren.

Salesforce genereert 50% van zijn omzet via APIs.
Expedia.com genereert 90%.

Open banking

Op 16 november 2015 heeft de Raad van de Europese Unie de herziene betalingsdiensten richtlijn (PSD2) aangenomen. Volgens de Europese Commissie zullen de nieuwe regels de consument beter beschermen wanneer zij betalen, de ontwikkeling en het gebruik van innovatieve online en mobiele betalingen bevorderen en de Europese betalingsdiensten veiliger maken." Met PSD2 legde de EU een kader vast waar betalingen direct met banken zijn geïntegreerd via het gebruik van API's. Maar PSD2 dwingt ook banken om hun systemen te openen via API's, waardoor Open Banking wordt gecreëerd. Dit kan leiden tot een hele reeks nieuwe spelers die zich richten op de beste klantervaring (CX) bovenop een ‘Bank as a Service’. N26 is zo'n speler in Europa die de best mogelijke gebruikerservaring aanbiedt alsook API's van verschillende banken in heel Europa integreert.

Hoe kunnen APIs bedrijfswaarde creëren?

We staan aan het begin van een digitale exploratie en elk bedrijf heeft al wel een aantal apps gemaakt en gekeken naar het creëren van platforms om hun bestaande activiteiten te verbeteren. In de lange weg van digitale innovatie kunnen API's deze innovatie versnellen. Als je over API's praat, praat je over het openen van je bedrijfsmodel om derden te betrekken. Als u derden in staat stelt om het bedrijf mee te laten groeien kan dit het tempo waarop het bedrijf groeit versnellen en het in een ecosysteem integreren in plaats van uw bedrijf alleen te beheren en te vertrouwen op interne ontwikkeling om nieuwe apps en websites te creëren.

Written by

Vincent Vanderbeck is een ondernemer met een zwakke plek voor nieuwe technologieën. Als oprichter & managing partner van Comma Group staat hij jonge ondernemers bij in het opzetten van hun eigen bedrijf met een focus op digital innovatie. Als Technofiel begeleidt hij ook bedrijven bij hun ontdekking in nieuwe technologieën zoals AI, Blockchain, IoT en nog veel meer. 

Blijf lezen, deze artikels zijn ook interessant