TV is niet meer (alleen) TV: dit was IBC

Blog

door

Vincent Vanderbeck

Innovatie
Television

De conferentie IBC in Amsterdam telde 14 zalen vol met exposanten. Van mobile devices tot software en storage oplossingen: alle technologische nieuwkomers en gevestigde waarden waren vertegenwoordigd. Comma Group was aanwezig en kon vaststellen: TV is geen TV meer, en we kunnen ons er maar beter voor voorbereiden. En snel.

Vandaag is tv kijken is een relatief concept. Ik bedoel, wie kijkt er vandaag nog alleen tv op het tv-scherm? In de jaren 90 moest je kiezen wat je op tv wilde bekijken of moest je de eerste zijn om de afstandsbediening vast te krijgen. Vandaag kijk je digitale tv, wat in feite betekent dat je je iPad neemt als de kinderen het tv-scherm hebben ingepalmd, of als je vrouw je na een Europees kampioenschap heeft verboden om naar het voetbal op het tv-schem te kijken.
Je kan met andere woorden zonder tv-toestel overleven want tv kijken is niet meer gebonden aan een device.
Het is niet tevens meer alleen in de handen van distributeurs, cord-cutting is sinds 2014 ingeburgerd in Europa. Toevallig ongeveer rond dezelfde tijd toen Netflix werd geïntroduceerd. Het is dan ook eenvoudig: installeer de app op je smartphone of zelfs op je PlayStation en je kan tv kijken.

Netflix app

De prijzen zijn een ander aspect: in België betaalt men ongeveer 50 euro voor digitale tv zonder extra's. Wil je de sportkanalen? Kost je 15€ extra. Wil je films? Abonneren. Wil je documentaires? Abonneren. En als je je tv dan opzet krijg je nog steeds Sleepless in Seattle op geprogrammeerd in augustus op Vijf en Home Alone met Kerstmis op VTM.
Dus wat denk je hiervan: behoud je kabelabonnement voor de 15 euro dat het kan kosten. Abonneer je op Netflix en kijk wat je wilt voor 15 euro extra, misschien iets meer als je op verschillende schermen wil kijken. Het bespaart je geld en je bent in ieder geval zeker dat er altijd wel iets te bekijken (waard) is.

OTT (Over The Top) neemt de markt gradueel over omdat het geeft waarvoor men betaalt. We zijn het stadium gepasseerd om te wachten tot er iets te zien is op tv of alles op te nemen om toch maar iets te kunnen bekijken.
De overgang naar tv-apps is nu al bezig: Apple kondigde vorig jaar 'de toekomst van tv's apps' aan, waarbij een gebruiksvriendelijke interface voor tv-apps is geïntegreerd in Apple TV waardoor gebruikers doorheen de apps kunnen zoeken. Je hoeft niet meer naar het juiste kanaal te zoeken om het volgende voetbalwedstrijd te zien, je vraagt het gewoon aan Siri.
En Apple is niet de enige. Nu wie zou daarvoor niet willen betalen? Je betaalt voor wat je wilt en je scherm is gevrijwaard van kanalen waarin je niet eens geïnteresseerd bent of die je niet kan bekijken omdat je weigert 15 euro extra te betalen.

Virtual reality: winter is coming (naar uw woonkamer)

Naast het personaliseren van inhoud is de ervaring the next big thing waar consumenten voor gaan. En dat is waar alle VR-experimenten over gaan. Game of Thrones bood hun fans de kans om de Grote Muur te verkennen en er is nog meer op komst.
VR biedt kijkers een geweldige ervaring, dat is niet nieuw. Maar er zijn nog meer mogelijkheden, sporten bijvoorbeeld. Effectief meespelen IN het spel zou de ervaring voor de kijkers thuis naar een hoger niveau kunnen tillen.
Lijkt dit allemaal nog voor een (verre) toekomst? Misschien, België is zeker geen voorloper. De vraag is: wie zal de eerste zijn om de stap te nemen, want de vraag is er al (denk aan Netflix). En wanneer? Wij geloven dat apps en VR de toekomst van de tv zullen definiëren, en als dat moment aangebroken is zullen we er klaar zijn. Onze ontwikkelingsteams en VR specialisten hebben al veel ervaring en expertise opgebouwd, dus als je meer wilt weten: contacteer ons!.

Written by

Vincent Vanderbeck is een ondernemer met een zwakke plek voor nieuwe technologieën. Als oprichter & managing partner van Comma Group staat hij jonge ondernemers bij in het opzetten van hun eigen bedrijf met een focus op digital innovatie. Als Technofiel begeleidt hij ook bedrijven bij hun ontdekking in nieuwe technologieën zoals AI, Blockchain, IoT en nog veel meer. 

Blijf lezen, deze artikels zijn ook interessant